Hoe werkt CPP?

Iedereen die wel eens heeft geprobeerd te veranderen weet dat wilskracht en goede voornemens alléén niet werken. Hoe meer we onszelf dwingen anders te zijn, des te vaster we juist komen te zitten. Ook met je verstand weten hoe je ‘in elkaar zit’ is vaak niet genoeg om daadwerkelijke verandering te bewerkstelligen. Hoe komt dit?

Transformatie – diepgaande verandering of verschuiving – vindt slechts voor een klein deel plaats via het denkvermogen. Als je te maken hebt met oude patronen in je emoties, gedachten en gedrag, dan heb je aan je ‘denkbrein’ weinig als het op veranderen aankomt. Het leren kennen van de reacties van je lichaam is hiervoor veel belangrijker.

Als je mindfulness gebruikt als manier van waarnemen, dan betekent dit dat je jezelf op een heel vriendelijke manier uitnodigt om te ervaren hoe je emoties, gevoelens en gedachten daadwerkelijk voelbaar zijn in je lichaam.

CPP is mindfulness-based. Dit betekent om te beginnen dat therapeut en cliënt het proces aangaan als een gezamenlijke onderneming. Core Process-therapeuten vertellen je niet hoe jij zou moeten zijn en hoe jij jezelf zou moeten verbeteren, maar fungeren als ‘facilitator’ voor jouw proces. Een Core Process-therapeut begeleidt je op jouw individuele reis, waarop je geleidelijk en in jouw eigen tempo beweegt in de richting van de diepere en oudste lagen van je ervaring. Kortweg betekent dit dat je wordt geholpen om je aandacht te richten op wat er binnenin je gebeurt in het huidige moment.

In het huidige moment ligt altijd besloten wat er in alle voorafgaande momenten van je leven is gebeurd en hoe dit jou heeft gevormd. ‘Mindful’ focussen is een zachte en oplettende manier om te ontdekken waar de wortels van je problemen liggen. Je krijgt daarmee een helderder beeld van wie je echt bent en van wat je ervan weerhoudt volledig jezelf te zijn. Soms brengt dit je in contact met oude pijn en met de manieren die jij in je leven moest leren om jezelf tegen verlies en pijn te beschermen. Je hoeft hiervoor niet diepgaand in je verleden te gaan wroeten of te herbeleven; je kunt al deze dingen ontdekken door je emoties, gevoelens en gedachten die je op dit moment ervaart vriendelijk te onderzoeken. Als je dit langzamerhand leert te doen, kan je merken dat de pijnlijke gewoontes die je hebt ontwikkeld jou beginnen los te laten. Mogelijk voel je je minder beïnvloed door deze patronen en kun je met meer vrijheid, creativiteit en flexibiliteit gaan leven. Dit is wat we ‘helen’ noemen.

Naar volgende pagina >