Stephanie Verhoeven

Stephanie Verhoeven

Inspiratiebronnen | Ervaring | Kwalificatie en certificering

Introductie

Van 2007 tot 2018 werkte ik als spiritueel counselor, (geestelijk verzorger) in een streekziekenhuis in Zuidoost-Brabant. In deze functie begeleidde ik mensen van alle achtergronden tijdens crises, die met het verlies van gezondheid of afscheid van een dierbare te maken hebben. Omgaan met verlies en verdriet lijkt soms een ondraaglijke opgave. In mijn eigen leven heb ik geleerd dat er eigenlijk maar één ding is wat wordt gevraagd: innerlijke ruimte maken om je emoties te laten zijn. Verdriet en andere emoties zijn de ‘zaken van het hart’, die erom vragen lichamelijk te worden ‘doorvoeld’. Wanneer we dat doen, maken de zaken van ons hart ons ‘heel’, in plaats van ons te doen instorten. Dit kan het verschil betekenen tussen innerlijke rust of wanhoop.

Inspiratiebronnen

Mijn grote inspiratiebronnen zijn mijn liefde voor mijn partner, mijn drie kinderen, en alle andere leraren die ik op mijn pad tegenkom. Zij hebben mij al vele wijze lessen geleerd en het is voor mij ondenkbaar deze niet door te willen geven aan anderen. Dit kan op vele manieren, maar mindfulness en Core Process zijn de meest indrukwekkende instrumenten die ik op mijn eigen weg ben tegengekomen. Ik ben zeer gelukkig dat ik mensen op deze manier mag begeleiden in hun zoektocht naar heelheid, verbondenheid en vrede.

Vanuit mijn achtergrond als religiewetenschapper ben ik geïnteresseerd in alle vormen van historisch en hedendaags boeddhisme, maar persoonlijk ben ik niet aan enige vorm van traditioneel  boeddhisme gebonden. Oorspronkelijk boeddhisme gaat (zoals alle grote spirituele tradities) over de mens in relationele harmonie met zichzelf, met de wereld om hem heen en de aarde waarop wij leven. Het gaat erom steeds opnieuw deze relaties te herstellen zodat ze tot bloei kunnen komen. Dit ligt aan de basis van Core Process-therapie.

Ervaring

Ik heb jarenlange ervaring met het begeleiden van mensen in de gezondheidszorg. Ik werkte als verpleegkundige in een ziekenhuis en in de wijkverpleging. Ik studeerde religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkte gedurende 10 jaar als spiritueel counselor (geestelijk verzorger) in een algemeen ziekenhuis. Naast het begeleiden van patiënten superviseerde ik stagiaires geestelijke verzorging en gaf ik jaarlijks meerdere trainingen mindfulness & stressreductie aan patiënten en ziekenhuismedewerkers. Als adviseur spirituele zorg was ik voor het consultatief palliatief team werkzaam bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Als mindfulnesstherapeut was ik betrokken bij ‘Be-Mind’, een online mindfulnessprogramma voor kankerpatiënten. Ik beoefen al vele jaren meerdere vormen van boeddhistische meditatie. Ik ben gedurende twee jaar intensief opgeleid in de Dharma aan het Bodhi College in Engeland door onder andere Christina Feldman en Stephen Batchelor.

Kwalificatie en certificatie

Ik ben in het bezit van de vierjarige master Mindfulness-Based Psychotherapy, behaald aan het Karuna Institute/Middlesex University London. In het Verenigd Koninkrijk ben ik in de post-master fase werkend richting accreditatie en lidmaatschap van het UKCP (United Kingdom Council for Psychotherapy).
In Nederland sta ik als ‘psychosociaal therapeut’ geregistreerd bij de beroepsvereniging NVPA.
Als mindfulnesstrainer ben ik postdoctoraal opgeleid als trainer categorie 1 aan het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness in Nijmegen. Ik ben lid van de Vereniging voor Mindfulness Nederland en Vlaanderen (VMBN).

Ik heb mij verbonden aan de ethische codes van de Engelse beroepsvereniging voor psychotherapeuten, het United Kingdom Council for Psychotherapy (UKCP) en in Nederland met het NVPA, de beroepsvereniging voor gespecialiseerde psychosociaal therapeuten..

Links:

www.nvpa.org
www.bodhi-college.org
www.vmbn.nl
www.radboudcentrumvoormindfulness.nl